söndag 28 maj 2017

Tyst läsning

Varje dag försöker vi hinna med en stund av tyst läsning. Det är en lugn och mysig stund på dagen.

 





tisdag 23 maj 2017

Träna begrepp till Bondgården

Här kommer begrepp att träna till Tema Bondgården!

Läsläxa Bondgårdsdjuren

När vi läste läsläxan om grisen och kon, så använde vi samma struktur som när vi läste om vårblommor och insekter. Eleverna fick läsa högt för varandra i läspar. Tillsammans gick de igenom svaren tillfrågorna och hjälpte varandra att kontrollera att man svarat med hela meningar. Avslutningsvis fick de som hann, skriva faktameningar på små whiteboardtavlor.
Läsläxan om Får och Häst kommer att gå till på liknande sätt nästa vecka!

måndag 22 maj 2017

Träna positionssystem med Banken!

I matematiken använder vi oss gärna av praktiskt montessorimateriel. I smågrupperna denna vecka var det dags att plocka fram Banken-materialet, som består av guldpärlor som symboliserar ental, tiotal, hundratal och tusental. Veckans mål i matematiken har varit att träna på ental och tiotal, men vi utökade med hundratal och tusental också! Dock räckte inte pärlorna till att räkna miljoner, som några önskade... Eleverna utgick från en additionsuppgift, som de hade på kort. Talen skulle läggas ut med pärlor i rätt positioner.
När det första talet var läggt, fick man lägga nästa tal under det andra. Viktigt att ental hamnade under ental, tiotal under tiotal osv., så att det lätt gick att lägga samman och räkna ut summan på slutet.
Tänk att man kan räkna så höga tal redan i 1:an! Det krävs nyfikna superstjärnor till det!

torsdag 18 maj 2017

Hjälpkort!

Äntligen börjar våra hjälpkort bli färdiga! Det har tagit sin lilla tid! Alla våra superstjärnor har fått eller kommer att få ett band som de kan hänga runt halsen, fullt med olika hjälpkort. Hjälpkorten är till för att eleverna ska få lite hjälp på vägen!
Det finns hjälpkort med bland annat hur bokstäverna ser ut, talraden 0-20, klockan och b och d.
Bandet kommer att fyllas på efterhand som vi arbetar med fler saker t.ex multiplikationstabellerna. Dessa ska finnas i skolan, så att de kan plockas fram när de behövs!

fredag 12 maj 2017

Problemlösning i matematik

Denna vecka arbetade vi med problemlösning i våra smågrupper i matematik. Vi klurade på uppgifter från Kängurumatte! Roligt, klurigt och svårt var några av kommentarerna! Vi pratade om hur man kunde lösa problem på flera olika sätt, till exempel genom samarbete, så man kan klura och komma med olika förslag tillsammans!
Barnen arbetade koncentrerat och engagerat och samarbetet var på topp! Vi pratade också om att använda klossar eller rita för att tydliggöra problemet! Många intressanta diskussioner kunde man lyssna till!
Som en utvärdering efteråt fick barnen, medan de blundade, ta tummen upp, åt sidan, eller ned! De flesta tog tummen upp och gillade den typen av uppgifter. Några tog tummen ned och förklarade det med att uppgifterna var för svåra!

Tema Våren: Näringskedjor

Denna vecka har temat inriktats på att arbeta mot kunskapskravet "kunna ge exempel på kopplingar mellan djur och växter i näringskedjor". Vi inledde med att prata om naturens kretslopp och om hur växterna, som är de enda som kan producera sin egen "mat"/energi och hur den sedan går vidare till växtätare och rovdjur och där sedan nedbrytarna gör sitt jobb, så att näring och ny jord återvänder till jorden och kretsloppet börjar om och ger näring till de nya växterna.
Vi läste och färglade en liten bok "Mitt i naturen",som på ett trevligt sätt berättar om detta för barn.
Vi fortsatte med att göra en bok om sambanden i naturen och naturens kretslopp. Dessa fick vi också färglägga, klippa ut och sätta ihop till en liten bok! Dessa sätter vi sedan in i vår "finbok", som vi kallar den!
Vi pratade sedan specifikt om begreppet näringskedjor och gav många exempel på kedjor med producent, konsument och toppkonsument! Det kunde ju också finnas många konsumenter mellan producent och toppkonsument! Det här tyckte barnen var roligt!
Tillsammans med Milena, i smågrupperna fick eleverna tillverka egna näringspyramider, där det gällde att placera ut producenter, konsumenter och toppkonsumenter på rätt ställe!
I vår lärandematris fokuserar vi på den sista kunskapskravet i vårt "Tema våren" och ser vilka rutor vi satsar att nå!