fredag 20 april 2018

Vad är luft?

 I temat om Kroppen har vi denna vecka arbetat med andning och luft. Vi har läst, sett filmer om andning och fyllt på våra "kroppar" med andningsorgan.

Vi har även experimenterat om luft. Vad är luft egentligen? Vad innehåller luft? Var kommer det ifrån? Finns det? En osynlig gas är inte så lätt att förstå!

Vi började med att fundera enskilt med strukturen "Mötas på mitten". Varje elev skrev i sin ruta allt man kom på som hade med luft att göra och därefter redovisade alla sina tankar i hemgruppen. Det viktigaste valde gruppen ut och skrev i mitten av pappret. Detta redovisades sedan inför klassen, så vi fick höra alla gruppers tankar. (Gula pappret)




Vi tittade närmare på några ämnen som finns i luft, hur de ser ut och hur den kemiska beteckningen ser ut.


Det första experimentet om luft handlade om vad som händer när man sticker ner handen i handske som fästs på en burk. I laborationsrapporten skulle genomförandet och hypotesen skrivas i av hemgruppen, innan man fick testa. Många olika spännande hypoteser fick vi fram!






Experimentet förbereds med att en handske sätts fast på en burk. Därefter ska man sticka ner sin hand i handsken. Vad händer? Testa gärna!


Att luft finns och tar plats är väldigt abstrakt för barn och detta är en bra övning att få känna att luften tar plats och tar emot, så att inte handen får plats.

Nästa experiment var att se hur en airzooka, eller luftkanon fungerar. Med airzookan sköts luft iväg och träffade ett upphängt foliepapper långt bort. Luften sköts mot folien, som vibrerade och prasslade. Kul och spännande! Små luftkanoner kan man göra själv, som på bilden. Avklippta läskflaskor med plast tejpat för den stora öppningen. Slå på plasten och sätt fart på luften! Spela lufthockey med en papperstuss som puck.








Inga kommentarer: