onsdag 29 augusti 2018

Vattnets faser och övergångar del 2

Vi har fortsatt arbetet med att lära oss begreppen om vattnets faser och övergångar.


Hemgrupperna fick ett A3-papper med de sju begreppen. Dessutom delades textremsor ut, som hörde till någon av de sju begreppen. En elev i taget drog en lapp, läste och försökte placera ut vid rätt begrepp. Gruppen hjälptes åt om någon inte visste. Gruppen skulle tillsammans försöka lägga ut samtliga lappar.



Vissa var lätta och andra betydligt klurigare.





Inte så enkelt första gången. Vi fortsätter träna senare i veckan. Då ska vi även göra en "Finn fem fel" till denna övning.








Vattnets former

Vi arbetar med Tema Forntiden och har startat med Istiden. I NO undersöker vi vatten och lär oss om vattnets faser och övergångar. Som alltid när vi experimenterar med vatten, så är Valle vattendroppe och Vattna vattenmolekyl med.


Vi tränar på sju begrepp: fast, flytande, gas, stelning, kokning, kondensering och smältning.



Vi har gjort experiment där vi jämför vatten i rumstemperatur utan lock och med lock, samt vatten som ställts i frysen. Eleverna arbetade i sina hemgrupper och varje elev fick specifika uppgifter, så att alla hjälptes åt.




Arbeta med matte tillsammans!


I matematiken har terminen inletts med att repetera olika strategier för att räkna addition och subtraktion. Lärparen fick i uppgift att förklara uppgifter för varandra. En förklarade och den andre skrev, därefter bytte de med varandra. Det är så häftigt att gå runt och lyssna på alla kloka förklaringar och se hur eleverna hjälper varandra!








Ett sätt att träna på addition och subtraktion i talområdet 1-100, var att förklara och skriva ned vägen till skatten! Också i lärparen.






Tillsammans har eleverna repeterat olika räknesätt i våra räknetrianglar. Detta uppskattas mycket och kräver samarbete!



Vi tränar i matteboken.


Vi tränar med mattepussel!




söndag 19 augusti 2018

Skolstart!


Nu är vi äntligen igång igen!
Vilket välkomnande vi fick på vår fina skola, med både musik, ballonger och glass! Nu är vi redo att köra igång igen. 

Vi startade första lektionen med att arbeta i våra nya lärpar och lära känna lärparskompisen lite bättre. Detta passade också extra bra, då vi i båda våra klasser har fått nya kompisar. För att lära känna lärparskompisen arbetade vi med "Par på tid" genom att intervjua varandra. När lärparen intervjuat varandra, fick varje person presenteras i hemgruppen, som består av två lärpar. Alla elever var delaktiga och aktiva hela tiden, så härligt att se!

Före starten av intervjuaktiviteten, repeterade vi vad vi ska tänka på när vi lyssnar på varandra. Vi satte upp T-kortet på tavlan.




Andra aktiviteten för dagen var att få ihop hemgrupperna, som består av två lärpar vardera. Varje elev fick börja fundera enskilt på vilka intressen hen har eller vad hen tycker om. Enskilt skrev eleverna även ner detta på pappret i sin ruta. När tiden var ute redovisade alla vad de skrivit. Det som flera hade skrivit, skrevs därefter i den mittersta rutan. (Mötas på mitten) Mittenrutan blev det som gruppen hade  gemensamt.





Under tiden eleverna arbetade med sina uppgifter, avbröts arbetet för att utvärdera hur det gick med att lyssna på varandra. Vid de båda aktiviteterna användes "Par på tid", "Huvuden ihop" och "Mötas på mitten".



Grupperna fortsatte arbetet genom att tillsammans komma på sitt gruppnamn. Gruppnamnet skulle utgå från det gemensamma intresset eller vad gruppen gemensamt gillade. Därefter var det fritt att hitta på passande namn. 



Gruppnamnet skrevs fint på ett A3-papper och dekorerades med passande bilder. Alla i gruppen skulle delta aktivt i arbetet med grupplanschen.






Så här kan det se ut när alla hjälps åt och deltar!



Ibland behöver man till och med dela stol! ;-)



Några av grupperna.....