fredag 18 maj 2018

Vi experimenterar med ljud!


Tema Kroppen: Ljud
Denna veckan har vi arbetat med örat och ljud. Vi har läst om hur örat fungerar och vilka delar det består av och vi har sjungit sånger om det. På film har vi sett hur glas kan spricka av ljud, att det inte finns ljud i rymden och att det kan bli ljud genom att gnida blöta fingrar runt en glaskant.

Vi fortsatte att arbeta med vad ljud är och pratade om ljudvågor och vibrationer, låga toner-höga toner, samt starka ljud och svaga ljud.

TONRÖR


Genom att experimentera med tonrör fick eleverna klura på varför de låter olika. De kom fram till att i de korta rören får det plats mindre luft, så ljudvågorna blir korta/snabba. Snabba ljudvågor ger ljusa toner. I de långa tonrören får det plats mer luft, så ljudvågorna blir långa och ger mörka toner.




Vi spelade skalor, påhittade melodier och Blinka lilla stjärna med tonrören. Alla elever fick både delta i "orkestern" och vara publik. Det gällde för orkestrarna att följa dirigenten! ;)


BURKTELEFONER

Nästa ljudexperiment var att tillverka burktelefoner och fundera på hur ljudet rör sig i den. Med hjälp av två muggar och en tråd hjälptes eleverna åt i sina lärpar att bygga dem. De fungerade mycket bra! Testa vad som händer om tråden är spänd respektive slak. Och vad händer om någon håller i träden medan ni pratar?











Inga kommentarer: