onsdag 6 juni 2018

Tema Kroppen "Vad har vi lärt oss om Kroppen?" Del 1


Vi har med hjälp av strukturen Karusellen arbetat i våra hemgrupper, för att se hur mycket vi kan om vårt tema Kroppen. Det fanns sex stationer i klassrummet. På en fanns en lapp där det stod Hjärtat, på de andra Hjärnan, Våra sinnen, Matsmältningen, Andning och lungor samt Skelettet och muskler.



Eleverna arbetade i sina hemgrupper, som de ofta arbetar i. Uppgiften var att tillsammans skriva så mycket man kom på om det som stod på lappen. Alla skulle bidra, så gott de kunde. Alla i hemgruppen fick en siffra och läraren berättade vilken siffra som skulle hålla i pennan på stationerna. Detta skiftade på varje station.


De sex hemgrupperna startade på varsin station och fick ca 3 minuter på sig att skriva vad de kom på. När tiden var slut flyttade sig alla grupper ett steg till nästa station. Den första uppgiften blev nu att läsa igenom vad föregående grupp/grupper skrivit och fylla på med nytt. Det blir mycket fakta!


Målet för lektionen var att hemgruppen skulle ta reda på hur mycket de faktiskt har lärt sig om temat, samtidigt som de fick läsa vad alla andra grupper skrev. Vi tränade även på att Turas om och att Samarbeta. Detta gick vi igenom innan arbetet startade.

Mellan några stationsbyten fick grupperna utvärdera hur det gick med lektionens mål och fundera på om det var något speciellt att förändra. Hemgrupperna arbetade mycket bra tillsammans!


När hemgrupperna varit på alla stationer var det dags att redovisa alla stationstexter. Imponerande att lyssna på! 


I slutet av lektionen fick varje grupp utvärdera skriftligt hur de tyckte det gått med att Turas om och att Samarbeta och vad de kunde förbättra/förändra till nästa gång. Här kommer några exempel.






Inga kommentarer: