fredag 20 oktober 2017

"Kemins dag"

Idag har vi firat "kemins dag" med ytterligare två experimenti temat "blå-gul" kemi! Det första hette Vad gillar vad? och handlade om vad som händer då man blandar olja, vatten och grön karamellfärg. Vissa molekyler gillar olja och vissa gillar vatten! Eleverna fick i sina hemgrupper genomföra experimentet, men resultatet ser vi inte förrän om en vecka... Några kloka hypoteser ställdes och det återstår att se om någon gissade rätt!
Först hälldes 2 ml vatten i röret och blandades med en droppe karamellfärg. Därefter skulle det skakas. Sist hälldes 5 ml vatten i, som därefter skakades. Nu väntar vi en vecka och ser vad som händer.
Våra hypoteser:
Det andra experimentet
hette "Filter och färg" och då fick alla elever en remsa från ett kaffefilter. Ca 2 cm upp på remsan droppades en droppe grön karamellfärg. Remsan sattes sedan i ett glas med vatten, med den gröna pricken ovanför vattenytan. Därefter var det dags att vänta och se vad som hände. Filtret sög upp vatten, som sedan fick den gröna färgen att separeras i blå och gula molekyler. Häftigt! Detta experimentet väntar vi en vecka på!

Inga kommentarer: