onsdag 18 oktober 2017

"Kemins vecka"

På fredag och lördag är det "Kemins dag", men vi har redan tjuvstartat firandet! Årets tema är Gul-blå kemi och detta fick vi prova på i en av smågrupperna denna veckan! Såklart är kemidraken Berta med när det ska experimenteras och hennes vänner Valle vattendroppe och Vattna vattenmolekyl. Det blir då naturligt att redan nu (och även i ettan) införa begreppen atom och molekyl och de kemiska beteckningarna för väte och syre! Dagen till ära hade Berta, Valle och Vattna fått besök av Teddybjörnen Fredriksson, som kommit till oss ända från Kramfors kommun i Ångermanland. Han är på genomresa hos oss och ska sedan skickas vidare till en annan åk 2 i Sverige! Vilket tur att han var hos oss just denna veckan!
Dagens experiment i temat gul-blå kemi handlade om färglära på molekylnivå och att "Störst går först"! Vi hällde grön hushållsfärg genom en gelfiltreringskolonn och undersökte vad som hände när den gröna färgen rann igenom kolonnen.
När färgen rann igenom gällde det för eleverna att samla upp sju droppar var i ett eppendorfrör och därefter lade vi alla eppendorfrör i en rad för att se vad som hände.
Först ut genom kolonnen rann ljusgul färg, därefter gick det över till att bli grön färg och de sista som samlade upp droppar fick blå färg! Spännande! Ledtråden gul-blå kemi, gjorde att eleverna kom på att gul och blå färg blir grön när de blandas. Här separerades alltså färgerna! Gelfiltreringen används just för att separera molekyler efter storlek. I gelen finns många små "kryp-in" eller "kojor". De mindre molekylerna som t.ex. de blå, får plats i alla dessa små utrymmen och får längre väg att vandra, medan de större, som de gula molekylerna, får kortare väg att vandra igenom och kommer ut först! "Störst går först"!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Kul att Teddybjörnen Fredriksson kommit fram till er! Vi hoppas att resan gick bra! Det var en lång resa, men han kom ändå fram!
Vilken tur att han kom till er, eftersom han fått vara med om så roliga saker! Det verkade vara intressant att vara med på kemi-lektionen.

Vänliga hälsningar
klass 2 Nylandsskolan