fredag 16 mars 2018

Tema Kroppen


Denna vecka har vi startat upp vårt nya tema Kropp och hälsa! Vi började med att gå igenom Lärandematrisen som berättar vad vi ska lära oss och vad vi ska arbeta med. 



Dagens uppgift var att arbeta kring kunskapskravet att kunna berätta om några av människans kroppsdelar. Vi valde att arbeta med den kooperativa strukturen Mina ord -dina ord, för att se vad vi kan kring kroppsdelars namn.

Eftersom det kooperativa arbetssättet handlar om att samarbeta och att lära tillsammans, så är det viktigt att veta hur man gör det på ett bra sätt. Vi började därför skriva upp kriterier för hur vi hör och ser att ett bra samarbetsklimat i klassrummet ser ut. Följande kriterier sattes upp av eleverna inför lektionen. Dessa följs därefter upp under lektionens gång.






Lärpar/hemgrupper


Strukturen Mina ord -dina ord, handlar i dagens uppgift om att först enskilt skriva ned de kroppsdelar eleven kan namnen på. Fem minuter användes denna gång.







När alla enskilt skrivit ned, var det dags att dela med sig till lärkompisen. Då jämfördes vad som var ifyllt och det som inte var ifyllt skrevs dit. Kunskapen delades och växte!








När lärparen fyllt i vad de kunde, så gick vi igenom alla namn på kroppsdelarna tillsammans. Vi avslutade lektionen med den första sången om kroppen!

I båda klasserna har vi ritat av några elever, som får agera "kroppar" i klassrummen. Dessa tomma kroppar kommer efterhand som vi läser om olika organ i kroppen, fyllas på.