onsdag 27 mars 2019

Miljötips i hemgrupperna!

De senaste veckorna har vi arbetat med hållbar utveckling och fokus på förnybara respektive icke förnybara energikällor. Vi har pratat om Gretas engagemang och gjort plakat med viktiga budskap. Nu har det blivit dags att arbeta med vad vi verkligen kan göra själva för att bidra till ett bättre klimat.
Dagens gemensamma mål i hemgrupperna var att alla skulle kunna ge exempel på miljötips som man själv kan göra hemma eller i skolan. I gruppen var fokus på samarbetsförmågorna lyssna och peppa.





Eleverna gav förslag till hur samarbetsförmågorna hörs och syns, så att de vet vad de ska tänka på och utvärdera under och efter lektionen.


Lektionen startade därefter med en variant av "Mötas på mitten". Var och en i hemgruppen funderade och skrev ner alla miljötips de kom på under fyra minuter. På så sätt hade alla elever i gruppen ett eget ansvar att göra sitt bästa, samtidigt som alla deltog aktivt i uppgiften.


Alla i gruppen skrev på sin del av pappret och alla var väldigt fokuserade på uppgiften och skrev allt vad de hann.

Här ser man tydligt vikten av att sitta nära varandra i samarbetet.



När tiden var slut att skriva enskilt, var det dags för varje elev i gruppen att presentera vad de kommit fram till. Detta gjordes inom hemgruppen. Alla elever i gruppen har en siffra och tärningen avgjorde vem i gruppen som skulle börja att berätta. Övriga i gruppen hade i uppgift att lyssna aktivt på den person som berättade.


I "Mötas på mitten" är det vanliga att eleverna väljer ut de saker de kommit på som var lika och skriver de i mitten av pappret. Den här gången blev det en annan variant. Istället blev det en sorteringsövning av alla miljötips de kommit fram med.

Eleverna fick i sina hemgrupper i uppgift att sortera sina miljötips i två kategorier. Miljötips som går att göra hemma med sin familj, samt miljötips som vi kan göra i skolan. Det gick även att skriva in miljötipsen i båda kategorier. Tärningen avgjorde vem som var sekreterare.



När tiden var ute var det dags för gruppen att förbereda sig för att berätta om vilka miljötips gruppen hade och hur de sorterat dem. Detta skulle redovisas för klassen. Tärningen användes återigen för att avgöra vem i gruppen som skulle berätta. För att den som valts ut att berätta för klassen, skulle känna sig trygg och förberedd, så hjälpte gruppen gruppen till med vad som skulle sägas och med att stötta. Här står gruppen nära och bakom när de förbereder sig för redovisningen.



Varje grupp gick därefter fram för att berätta för klassen. Hela gruppen var med även om det bara var en i gruppen som berättade. På så sätt är det hela gruppens arbete som redovisas och hela gruppen står med och bakom det som redovisaren säger.


Under hela arbetets gång har gruppen stöttat varandra och peppat varandra med t.ex en high five. Arbetet har avbrutits för att utvärdera hur de sociala målen uppnåtts, samt för att påminna om kunskapsmålet.

När alla grupper redovisat, så läste klassen vidare om olika miljötips, för att se om vi kom på ännu fler. Det var högläsning i helklass och glasspinnarna som slumpade vem som skulle läsa. Blev man vald, så fick eleven välja om hen ville läsa för klassen eller hoppa över. Lektionen slutade med utvärdering av kunskapsmål och sociala mål. I hemgruppen gav eleverna miljötips till varandra och de fick fundera på vad de kunde göra ännu bättre till nästa gång.





Inga kommentarer: