fredag 8 december 2017

Nobelfirande

Idag har Bladins haft Nobelfirande hela dagen. Det började med att alla elever bjöds på välkomstdricka när de kom till skolan. Morgonen fortsatte därefter med att vi var bjudna på genrep till 3:ornas Luciatåg. Musikunderhållning hör ju till Nobelfirande.

I år har skolan valt att speciellt uppmärksamma Nobels litteraturpris och det har vi bland annat gjort genom att skolan sponsrat varje stadie med en klassuppsättning böcker. För lågstadiet blev det den fantastiska boken Den magiska kappan. Den ser vi fram emot att njuta av!

Igår tittade vi på en film om Alfred Nobels liv och då fick vi veta att Alfred drömde om att bli författare och poet. Så till Alfreds ära och uppmärksammandet av litteraturpriset, så ägnade vi förmiddagen åt att skriva dikter. Vilket engagemang från eleverna! De kunde knappt sluta arbeta! 

Vi började med att skriva en gemensam vinterdikt, där man fick hjälp hur raderna skulle starta. Så vackert det låter när man läser dikter, även om man inte skrivit så mycket! Eleverna ville gärna läsa upp sina dikter för varandra.



När Min vinterdikt var färdig, fortsatte vi med en elvling. En elvling består av elva ord och dessa skrev vi i en granmall. På första raden skulle det stå en färg, på andra raden två ord, på tredje raden tre ord, på fjärde raden fyra ord och på den sista raden ett ord. Vi har fantastiska poeter!


De som hann fortsatte med en December dikt och namndikt. Man fick även skriva egna dikter. En helt fantastisk förmiddag!




I litteraturens tecken var vi besök hos vår bibliotekarie Kerstin som tog emot oss och berättade om Alfred Nobel. Eleverna undrade om hon hade fått Nobels litteraturpris, de tyckte hon var den bästa bibliotekarien!



Efter biblioteksbesöket var det dags att gå och äta lunch och då fick man gå med sin bordsherre/bordsdam, som man också satt tillsammans med när man åt. I matsalen hade de äldre eleverna dukat långbord med vita dukar och bordsdekorationer.



Efter rasten tittade vi ett program om den första svenska litteraturpristagaren Selma Lagerlöf. En kvinna som tidigt kämpade för kvinnors rätt att studera och arbeta med vad de ville. Till programmet åt vi kladdkaka, som sponsrats av föräldrar och drack cider som sponsrats av Bladins vänner! Det tackar vi för!


Vill ni läsa våra dikter, så titta på våra klassrumsdörrar!










Inga kommentarer: