fredag 15 december 2017

Bedömning av religionstemat med lärandematris

Idag var det dags att gå igenom lärandematrisen som är kopplad till våra kunskapskrav om religioner. I den formativa bedömningen behövde vi ta reda på hur långt vi kommit när det gäller att arbeta mot målen och vad vi har kvar att lära oss. Lärandematrisen används både före, under och efter temats gång, så vi hela tiden vet var vi är och vart vi är på väg. För varje kunskapskrav finns det tre nivåer att sträva mot.

I arbetet arbetade eleverna både enskilt, i lärpar och i helklass. Vi repeterade reglerna kring hur vi arbetar för att samarbete ska fungera som bäst, samtidigt som all är igång och pratar samtidigt. De börjar verkligen bli duktiga på det! Härligt!

Idag kände sig eleverna extra stolta över vad de kunde när vi tittade på Lilla aktuellt skola, då det både var nyheten om attentatet mot synagogan denna veckan och en nyhet om firandet av den judiska högtiden Chanukka som håller på nu. Ett exempel på hur eleverna direkt ser sambandet mellan vad vi lär oss i skolan och verkligheten runt omkring oss!



I Carolines smågrupp den här veckan utgick eleverna från den sista matrisraden när de skrev sin judiska berättelse. 

Idag under temalektionerna började eleverna fylla i hur långt de än så länge kommit i de tre första matrisraderna som handlar om kunskapskraven kring byggnader, symboler och högtider. Först fick eleverna fundera enskilt genom att dra streck mellan ord och bild.



När varje elev funderat själv så visade man sin lärkompis och berättade varför man valt som man gjort. Spännande diskussioner att lyssna till! Lärandematrisen fanns hela tiden bredvid, så eleverna kunde kryssa i hur långt de kunnat visa. Till sist gick vi också igenom i hela klassen för att ta del av alla tankar och diskussioner.


Här testar eleverna vad de hittills lärt sig om religionernas symboler och heliga skrifter.



Här diskuterar några elever vilka högtider som hör till vilken religion, samt vad religionernas heliga byggnader heter.




Förutom att arbeta med lärandematrisen, så fortsatte vi att läsa och svara på frågor i vårt religionshäfte. Vi läser nu om kristendomen.


Inga kommentarer: