fredag 26 oktober 2018

Tackkort!

Idag var det dags att tacka våra hemgrupper, som vi arbetat i sedan skolstart i augusti. Gruppmedlemmarna kommer väldigt nära varandra, känner varandra väl och har en gemensam identitet i sitt gruppnamn. 




Eleverna fick i uppgift att skriva ett tackbrev till sin lärkompis och ett tackbrev till sin hemgrupp. Alla elever var väldigt engagerad i uppgiften och tog den på stort allvar. 



När korten var skrivna, så var det dags att läsa upp dem för sin lärkompis och sin hemgrupp.



Så här fina blev de och de allra flesta ville ha med dem på foto!








Man kan verkligen njuta av att läsa de fina korten en lång stund!



Vi är väldigt stolta över alla våra fina elever!

torsdag 25 oktober 2018

Kooperativt lärande Forntiden

Bägge grupperna fick i uppgift att i sina lärpar klippa ut faktameningar som sedan skulle placeras på rätt tidsålder. Senare jämförde de sina svar med lärparet mittemot och redovisade svaren i helklass. Målet var att alla skulle kunna några fakta om de olika tidsåldrarna. De skulle samtala, samarbeta och kunna redovisa sina svar. Många av eleverna var efteråt glada och endel var till och med lite förvånade att de faktiskt kunde så mycket om forntiden! :)







söndag 21 oktober 2018

Problemlösning i lärpar

Vid några tillfällen denna vecka har eleverna arbetat med problemlösning i matematik. Målen vid första tillfället såg ut enligt nedan:


Eleverna blivit trygga och säkra på att uttrycka och sätta ord på hur samarbetsförmågorna ser ut och hörs. Dessa är därefter lätta för eleverna att utvärdera både under lektionens gång, samt efteråt.


Eleverna arbetade med problemlösning i sin mattebok, där de skulle se till att få med alla viktiga delar som ska finnas med. Till hjälp gick vi igenom vad man skulle tänka på.


Eleverna arbetade därefter i sina lärpar genom att turas om att läsa, förklara och berätta hur man skulle skriva uttrycket. Den person som inte läste och förklarade hade i uppgift att lyssna och därefter tycka till eller lägga till något som saknades. Om någon var osäker, så hjälptes paret åt.


Eleverna arbetade mycket bra tillsammans och var engagerade och delaktiga.



En annan problemlösningsuppgift i veckan, var att klura ut hur man kan få en "trasig" miniräknare att visa de svar man önskar.


Hur kan du få svaret svaret 50, genom att använda knapparna 2, 3, x och +, med så få knapptryck som möjligt?



Genomgång av matteläxan i lärpar


Efter att några veckor ha tränat mycket på multiplikationstabellerna, så är vi tillbaka till de gamla rutinerna med att arbeta med matteläxan på måndagar. För att alla elever ska vara aktiva och delaktiga under den stunden vi går igenom läxan, så arbetar eleverna i sina lärpar eller hemgrupper. 



I måndags arbetade eleverna i par och varje elev hade sitt läxpapper hos sig. Eleverna i paren turades om att läsa en uppgift och förklara hur hen tänkt och skrivit. Därefter jämförde eleverna om de gjort uppgiften på samma sätt.



Om någon elev upptäckte något fel, så fick de nu en förklaring av sin lärkompis, ändrade i sitt läxpapper och lärde sig något nytt.


På detta sätt tar det inte lång stund att gå igenom läxan effektivt och ändå är alla elever engagerade, delaktiga och har samtidigt ett viktigt eget ansvar!

söndag 14 oktober 2018

Teknik och magnetismskapande i smågrupperna!


På fredagar arbetar vi med båda klasserna blandade, uppdelade i fyra grupper och får då möjlighet att ha eleverna i halvklass-stora grupper, Det är fantastiskt! Denna fredag hade vi en grupp med programmering, en grupp med no/teknik, en grupp med planeringsperiodens utvärdering och en grupp där det handlade om värdegrund.

Detta inlägg visar gruppen där det arbetades med no/teknik. Tidigare i veckan arbetade eleverna med fyra experiment, där eleverna följde instruktioner, utförde experimenten och dokumenterade. På dagens station fortsatte vi med magnetism och även teknik, men utan instruktioner. Material som inspirerade till teknik och magnetismexperimenterande dukades fram och därefter var det upp till eleverna att komma med idéerna och skapandet.

Vid teknikbyggandet fanns det tillgång till sugrörsliknande rör i olika färger och storlekar, samt "fästen" som man kunde sätta mellan rören. På det sättet gick att fritt konstruera olika geometriska former och skapelser. 




Ju längre eleverna höll på, desto fler idéer kom de på!



De som ville byggde någonting själv och de som ville bygga tillsammans gjorde det.




En elev hade med sig sin teknikbok med mycket inspiration.



Vid en magnetismstation fanns en låda med diverse magneter, kompasser, olika ämnen att testa etc



Här kom någon på att man kunde testa vilka material som var magnetiska.



Vid några andra stationer fanns möjlighet att använda magneter på bilar och utan att röra bilarna ha bilrace.



Några elever kom på att man kunde sätta i ett snöre i en magnet och använda det som fiskespö. Vilka saker fastnar? Hur mycket kan en magnet bära?


Hur många magnetiska kulor orkar magneten att hålla kvar? 7 stycken blev rekordet.


För att fiska bättre kunde man stå på en stol.



Hur nära kan magneterna komma varandra innan de dras ihop? Detta testade några och kunde med hjälp av linjalen mäta avståndet.

Här gick det inte längre! De drogs ihop. Ca 6 centimeter.



Bilrace kunde man ha även med fyra bilar.



Vad händer egentligen med kompassen när man rör en magnet fram och tillbaka nära den?



Bilarna kunde smyckas med diverse andra magneter.

Får vi göra detta nästa fredag också? hördes från de flesta eleverna! :)


Repetition med hjälp av Kloka pennan!

När vi börjar bli klara med ett kapitel i matteboken, så repeterar vi alltid innehållet med hjälp av "Kloka pennan". Det är ett fantastiskt sätt att få alla elever delaktiga, samtidigt som eleven är ett stöd eller får stöd av sin lärkompis.


Eleverna arbetar med övningsdiagnosen tillsammans. Den ena eleven säger hur uppgiften ska lösas och den andra eleven skriver. Därefter byter de roller till nästa uppgift. Båda eleverna måste hela tiden förstå uppgiften, för att gå vidare till nästa.



I arbetet tränar eleven på att förklara för den andra och genom att sätta ord på vad man gör, så fördjupas kunskapen.




När uppgiften är genomförd, så utvärderas deras samarbete, samt hur säkra eleverna i paret känner sig på det matematiska innehållet. Var och en har därefter möjlighet att träna på det innehåll som behövs innan det är dags för det enskilda matteprovet senare i veckan.