Idag invigde vårt nya uteklassrum på skolagården. Kemidraken Berta och Biologiräven Ragnar fick också vara med, även om det är fysik och teknik vi arbetar med. Innehållet i dagens lektion var att få en förståelse för begreppen: tyngdkraft, jämvikt, balans, tyngdpunkt, stödyta och friktion.
Inledningsvis fick eleverna lyssna till berättelsen om Isaac Newtons uppväxt och hans upptäckt av tyngdkraften. Därefter pratade vi kring begreppen som vi skulle undersöka och sedan var det dags för upptäckarpromenad på skolgården.
Vi började med att fundera och testa vad stödyta innebär. Hur förändras vår stabilitet och förmåga att hålla balansen utifrån hur stor vår stödyta är? Här är stödytan ganska stor.
Här testar eleverna hur de kan hålla balansen med olika stora stödytor. Vad blir det för skillnad om man ställer sig bredbent, fötterna ihop eller om man står på ett ben? Var har vi tyngdpunkten i kroppen? Vad händer när tyngdpunkten hamnar utanför vår stödyta?
Vi promenerade vidare, gick upp på en bänk och försökte utmana tyngdkraften när vi hoppade ner. Ingen klarade att vinna över tyngdkraften. Alla hamnade på marken, även om de testade olika fantasifulla tekniker.
Vi stannade ofta och diskuterade vilka av begreppen tyngdkraft, jämvikt, balans, tyngdpunkt, stödyta och friktion vi använde oss av i våra olika rörelser. Oftast så kom vi fram till att vi påverkades av allihop.
Nästa uppgift var att hoppa på ett ben längs plattorna. Stödytan var nu bara en fot stor, vilket gjorde att vi fick kämpa föra att hitta vår tyngdpunkt och ha jämvikt för att lyckas hålla balansen. Vi fick tänka på vilket underlag vi hade på skorna och den ytan vi skulle hoppa på, så vi inte skulle halka. Vi fick därmed avgöra om friktionen var stor eller liten. Vi var dessutom påverkade av tyngdkraften som gjorde att vi hela tiden drogs ner mot marken även om vi hoppade uppåt.
När vi tagit oss förbi plattorna och diskuterat krafterna, kom vi till nästa del av banan. Kolla in stödytan! Nu fick vi verkligen en utmaning, då stödytan blev mindre än en sko! Stödytan och tyngdkraften gjorde allt för att vi inte skulle hitta tyngdpunkten, jämvikt och kunna hålla balansen. Men vi klarade det!
Vi hade en rolig stund, där vi i vardagsövningar praktiskt testade och belyste vilka krafter och svåra begrepp vi är med om hela tiden i lekar och vardag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar