torsdag 29 november 2018

Kooperativt lärande: Begreppsträning i hemgrupper

I Lekplatsfysik har vi fortsatt att arbeta med våra fysikbegrepp.
Vi arbetade i hemgrupperna med att alla i gruppen skulle kunna förklara
begreppen tyngdkraft/gravitation, friktion, jämvikt och balans och hävstång.




Eleverna fick börja att fundera själva vad de kom ihåg, genom att dra streck mellan begrepp och bild. När tiden var ute jämförde de sitt arbete med sin lärkompis och de diskuterade om de gjort likadant och om någon ville ändra någonting. När båda i paren var nöjda, så var det dags att sätta igång grupparbetet.



Gruppen fick ut ett papper med begreppen och gruppmedlemmarnas namn. Gruppen hadeäven lösa lappar med samtliga begrepp liggande på sitt bord med baksidan uppåt. En elev började att dra en lapp med ett begrepp och fick börja att förklara ordet. Därefter var det nästa elev i gruppen som fick förklara samma begrepp.



Om någon inte kunde förklara så gick det vidare till nästa i gruppen. När alla i gruppen förklarat samma begrepp, så gick frågan tillbaka till den elev som inte kunde från början. (om det var någon) På så sätt tränade alla i gruppen på att förklara samma begrepp och även höra sina tre gruppmedlemmar förklara samma ord. Om eleven kunde förklara begreppet, satte gruppen ett kryss på pappret.



Arbetet fortsatte på samma sätt med alla begrepp som vi arbetat med och efteråt utvärderade gruppen om alla i gruppen uppnått målet att förklara begreppen och hur samarbetsmålen att lyssna och delta aktivt hade gått. Det skrev gruppen ner i sin hemgruppsbok.




Nu hade gruppen tränat tillsammans och sett till att alla gruppmedlemmar kunde sina begrepp, så nu var det dags att testa sina egna individuella kunskaper kring begreppen. Eleverna fick nu skriva enskilt vad de kunde om begreppens namn och innebörd, med hjälp av bilder. De fick 10 minuter på sig. Och som de skrev! Och koncentererade sig! De visade så mycket kunskap!













1 kommentar:

Margareta Brönmark sa...

Roligt att läsa att vårt arbete kring lekplatsfysiken lever vidare. Du utvecklar den vidare med ditt arbete.