fredag 1 februari 2019

Vi är klara när alla i gruppen kan blommans delar!

I No fortsatte vi att träna blommans delar i våra hemgrupper. Målet var
att se till att alla i gruppen kunde vad blommans olika delar heter och
först då var gruppen klar.

Det sociala målet var att alla skulle delta aktivt och att alla skulle lyssna
på varandra. Ett gemensamt mål för gruppen gör att alla vill att alla ska
lyckas och de stöttar och hjälper varandra.








Den första uppgiften för gruppen var att komma ihåg vad de sju delarna hette som vi arbetat med förra veckan. På tavlan fanns bilder på blommans delar och gruppen skulle tillsammans “slå sina kloka huvuden ihop” och försöka minnas begreppen.



Begreppen gick vi därefter igenom gemensamt så att alla fick rätt “facit”.


I nästa uppgift tränades begreppen i hemgruppen, så att var och en en kunde visa sina kunskaper. Utifrån bilder på blommans delar turades gruppmedlemmarna om att namnge delarna. En i taget berättade varje person alla de delar som hen kunde. Om man inte kunde, så fick man en ny chans senare.



Enligt ett rutsystem kryssades begreppen i, när en person visat att hen kunde det. När alla fått chans att berätta, så fick man en ny chans att prova på de delar man inte kunnat visa förra rundan. I slutändan skulle alla i gruppen ha fått ett kryss på alla begreppen.



Gruppen utvärderade kunskapsmålet om Gruppen nått målet om att alla skulle kunna blommans delar, samt det sociala målet om Att delta aktivt och att lyssna på varandra.


Vi fortsatte lektionen med att se en film om växternas liv och livscykel. Utifrån den informationen fick hemgrupperna i uppgift att göra en “Mötas på mitten” om vad en växt behöver för att leva. Eleverna funderade själva i två minuter och skrev ned i sin ruta allt vad man kom på.



Därefter redovisade var och en i gruppen sina tankar och i mitten av pappret skrev gruppen ned vad de gemensamt kom fram till var viktigt för en växt. En från varje grupp redovisade sedan gruppens förslag för hela klassen och förslagen var bland annat vatten, näring, solljus, jord, bra klimat, koldioxid, regn värme, bra bajs, frön, gödsel, bra odlingsmark och bra temperatur.




Inga kommentarer: